17 Ağustos 2010 Salı

Türkiye'de Asi Palyaço Tarihçesi

Asi palyaçoların Türkiye sınırları içerisinde kalan tarihçesi oldukça kısadır. Asi palyaçolar ilk defa 6-7 Ekim 2009 tarihleri sırasında İstanbul'da gerçekleşen IMF ve Dünya Bankası zirvesi öncesinde sokaklarda tespit edilmiştir. Zirveye karşı geniş çaplı bir direniş örgütlemeye çalışan Direnistanbul Koordinasyonu'nun 4 Ekim 2009'da İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirdiği "Kapitalizme Karşı Küresel Direniş Eylemi"nde birden bire ortaya çıkan bir grup (tam olarak 4 tane) palyaço önce caddede bulunan Nike, Starbucks, efendime söyleyeyim, Burger King gibi şirketlerin mağazalarını tek tek ziyaret etmiş ardından da polisi kendilerine dordurma almaya zorlamıştır. Polis dondurma almadığı gibi üstüne bir de sinirlenmiştir. Bunun üzerine polis barikatının tozu ziyadesiyle alınmıştır. Bu esnada polis arkadaşlardan bir tanesinin sevinçten ağladığı gözlemlenmiştir. Palyaço ordusu eylem sonrasında arka sokaklara kaçarak gözden kaybolmuştur.

Asi palyaçolar son olarak Beyoğlu'nun arka sokaklarında görülmüştür. 9-10-11 Nisan tarihlerinde gerçekleşen bağyanfest'te yapılan kısa temel eğitim atölyesinde tam teçhizatlı bir eğitim alan bir grup feminist palyaço Bayram Sokağı işgal ederek orada bulunan erkeklere dünyayı dar etmiştir. Bağyanfest asi palyaço ordusu dünyada bilinen ilk ve tek feminist palyaço ordusu olmuştur.

Kendilerinden uzun zamandır ses çıkmayan Asi Palyaçocukların kısa zamanda büyük bir dönüş yapacaklarına dair söylentiler haber merkezlerine ulaşmıştır.

Hareketli görüntüler



CIRCA'nın promosyon vidyosu.




4 Ekim 2009 Direnistanbul "Kapitalizme Karşı Küresel Direniş Eylemi"nde palyaçolar polisle selamlaşırken.

12 Ağustos 2010 Perşembe

Asi Palyaço Ordusu nedir?

CIRCA (Clandestine Insurgent Rebel Clown Army / İsyankar Asi Yeraltı Palyaço Ordusu) palyaçoluk ve şiddet içermeyen doğrudan eylem taktiklerini kullanan neoliberal küreselleşmeye ve toplumun her türlü tahakküm tekniğiyle bunaltıcı hale getirilmesine karşı çıkan anti-otoriter ve özgürlükçü uluslararası bir eylem grubudur.

CIRCA ilk kez 2003'te George W. Bush'un İngiltere ziyareti sırasında Irak'ın işgalini protesto eden bir doğrudan eylem grubu olarak ortaya çıkmıştır. 2005'te Gleneagles, İngiltere'deki 31. G8 zirvesi sırasında görünür hale gelmiş ve ardından bir eylem biçimi olarak dünyanın döööört bir köşesine yayılmıştır.

Asi Palyaçoların stratejik mühimmatını rengarenk, ponponlu, tütülü askeri üniformalar, otoritenin tozunu almak için kullanılan tüylü toz alıcıları, zilli modern piyade tüfekleri, su tabancaları, insafsız gülüşleri ve kırmızı burunları oluşturur. Sıkı bir askeri eğitimden geçen ve kadim savaş tekniklerine hakim palyaçocuklar eylemlerde güven, düzen, barış ve huzuru bozmak isteyenleri (polis vb.) caydıran kolluk kuvveti olarak işlev görür. Eylemci vatandaşın refahı için gerektiğinde polise sözlü ikazda bulunmak, onların zaten karışık olan kafasını daha da karıştırmak, siber gaz ve tasdikli su kullanmak yetki ve görevleri arasındadır. Bunun dışında otonom bir grup olarak kapitalizm, militarizm, seksizim, homofobi, ırkçılık, vb. dallarda faaliyet gösterir.